I maj 2019 arrangerades en öppen föreläsning och visning av filmen Pat. är frisk och pigg – för övrigt på Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. Föreläsningen hölls av vår hedersmedlem Gunnel Bergstrand och arrangerades av Center för kritiska kulturarvsstudier. Gunnel berättade om sina erfarenheter från Restad mentalsjukhus, Vänersborg, och sin kamp för att patienterna, och det de utsattes för, ska erkännas och minnas, och att aktuella missförhållanden ska upphöra.

Efter Gunnels inledning visades den film som Annica Engström gjort, där vi får följa Gunnel när hon visar runt på gamla stormavdelningen på fd Restads mentalsjukhus och berättar om behandlingen och den diagnos hon fick 1956, och hur den har påverkat de möjligheter hon haft och de val hon gjort under resten av livet.

Den stora föreläsningssalen på Psykologiska institutionen fylldes av konstnärer, arkitekter, forskare, brukare, vårdpersonal, studenter, anhöriga och andra intresserade. Gunnel svarade på frågor och det blev många frågor, känslofyllda samtal och även en och annan tår. Det är ingen överdrift att säga att föreläsningen blev en succé. Det ser vi som en indikation på att arbetet föreningen gör är viktigt och väcker engagemang.

Gunnel Bergstrand föreläser
Gunnel Bergstrand